De opvang
Pedagogisch Werkplan De Pareltjes Opvang
Naam gastouder: Gerrie Idema-Tigchelaar.
Naam gastouderopvang: De Pareltjes Opvang Adres: Zeven bosjes 379.
Telefoonnummer:0643403533
Email: gastouder-gerrie@hotmail.com
Website: www.gastouderopvangdepareltjes.nl
KvK nummer: 84949759
LRK-nummer: 213281405
VOG
Gerrie Idema-Tigchelaar (ikzelf)
Achterwacht:
Daniël Idema (man)
Aly Idema (schoonmoeder)
Inleiding:
Dit pedagogisch werkplan is gebaseerd op de vier pedagogische basisdoelen die in de Wet Kinderopvang zijn omschreven.
Deze doelen zijn goed omschreven in het Pedagogisch Beleidsplan van Het Gastouderbureau.
- Het bieden van emotionele veiligheid.
- Het stimuleren van de sociale ontwikkeling.
- Het stimuleren van en ruimte geven voor de persoonlijke ontwikkeling.
- Hanteren en overdragen van (christelijke) normen en waarden.
Ik onderschrijf dit Pedagogisch Beleidsplan en wil met dit werkplan meer invulling geven aan bovenstaande doelen. Hiermee krijgt u als ouder een goed beeld van mijn specifieke werkwijze en visie.
Verder leest u veel praktische informatie die specifiek gelden voor Gastouderopvang De Pareltjes.
Persoonlijk
Mijn naam is Gerrie Idema-Tigchelaar en ik ben geboren op 28 oktober 1993. Sinds oktober 2019 ben ik geregistreerd gastouder aan huis. Vanaf september 2022 heb ik het doorgezet naar geregistreerd gastouder in onze eigen woning in Almelo. In april 2013 ben ik afgestudeerd pedagogisch werk kinderopvang MBO niveau 2. Een kennis van mij gaf als optie gastouder te worden met mijn niveau. Vanaf toen ben ik gaan zoeken naar opties en ben ik uiteindelijk ook verder gegaan als gastouder om zo ook werkervaring op te doen in de richting van mijn opleiding. Nu ik 5 jaar werk als gastouder ervaar ik dat ik dit heel prettig vind om kleinschalig en zelfstandig te werken. Door het kleinschalige opvang heb ik veel meer aandacht voor de kids.
Op 24 juni 2022 ben ik getrouwd met Daniël Idema. Daniël is ook dol op kinderen. Wij wonen samen met ons eigen kind Matthias mei 2023 (1 jaar) in Almelo aan de Zeven bosjes 379.
Werk ervaring
Inmiddels ben ik nu al 5 jaar gastouder. Voordat ik gastouder werd, ben ik stagiaire geweest op een kinderdagverblijf. Ik heb ervaren dat dit heel anders werken is als gastouder. Je hebt als gastouder veel meer aandacht voor de kids. Je werkt als gastouder echt voor jezelf wat ook fijn is. Het is een huiselijk en kleine omgeving. Ik heb ervaring met kinderen met een beperking tijdens opvang. Zowel lichamelijk als vormen van autisme.
Hobby's
Ik heb heel veel hobby’s zoals, muziek maken, creatief bezig zijn en lekker buiten spelen of met de hond wandelen.
Ik speel piano en gitaar. Ik maak veel gebruik van muziek tijdens mijn opvang. Ik zing graag liedjes en pak gezellig de gitaar erbij of ga even lekker achter de piano met de kids. Ook heb ik kleine muziek instrumenten waarmee de kids lekker mee kunnen doen.
Gastouderbureaus:
Om gebruik te kunnen maken van mijn opvang, is een samenwerking met een gastouderbureau nodig. Het gastouderbureau regelt alle zaken rondom contracten, facturen en evaluatiegesprekken. Ik ben aangesloten bij 3 gastouderbureaus: Het Snoesje, Viaviela en De Bengel. Voor meer info zie kopje gastouderbureaus.
Ontwikkeling:
Als je over ontwikkeling hebt gaat het over 3 dingen. Emotionele ontwikkeling, sociale ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.
In de emotionele ontwikkeling vind ik het belangrijk dat een kind zichzelf mag zijn. Daar hoort blijdschap bij maar ook je verdriet of boosheid. Ze mogen weten dat alle emoties erbij horen en niet moet worden weggestopt. Maar ook hoe je ze het beste kan uiten en er mee om kan gaan.
Bij de sociale ontwikkeling gaat het er om hoe de kinderen met elkaar omgaan. Hoe spelen ze samen? Hoe vragen ze om hulp? Het vragen aan andere als ze het spannend vinden probeer ik te stimuleren. Om zo ook de ontwikkeling te stimuleren. Ze zijn vaak trots als het lukt. Als het niet lukt is dit een nieuw leer moment.
Bij persoonlijke ontwikkeling kijk ik naar elk kind persoonlijk. Ieder kind is anders en heeft andere punten die hij of zij lastig vindt. Ik probeer dit op een speelse manier uit te dagen en vooral het proces aan te moedigen. Niet alles lukt in een keer. Dit is ook niet erg.
Het overdragen van normen en waarden:
Ik vind het belangrijk dat je iedereen accepteert zoals hij of zij is. Ga receptvol om met alles en iedereen.
Belonen en Bestraffen:
In mijn opvang probeer ik negatief gedrag zo veel mogelijk te negeren en positief gedrag te belonen. Belonen doe ik door middel van positieve woorden, knuffel of stickers. Dit verschilt per kind. Het ene kind reageert het beste op woorden, terwijl het andere kind iets meer nodig heeft.
Soms is straffen nodig. Als straf gebruik ik vaak een moment apart zitten. Dit kan voor kleine kinderen de kinderstoel zijn en voor grotere kinderen de trap. Dit verschilt per kind en situatie. Na een straf is het belangrijk dat het kind het weer goed maakt.
Globale dagindeling:
8:00 - 10:00 Kinderen gaan spelen/slapen
10:00 - 10:30 Drinken met fruit
10:30 - 12:00 Spelen evt. buiten
12:00 - 13:00 Lunch
13:00 - 14:30 Spelen/slapen
14:30 - 15:00 Drinken met wat lekkers
15:00 - 17:30 Spelen, buiten spelen en opruimen evt. hapje warm eten voor de kids die dat moeten voordat ze gehaald worden. (Soms een klein filmpje voordat ze gehaald worden)
De opvang locatie:
De opvang vindt plaats in mijn eigen huis. Het adres is: Zeven bosjes 379, Almelo. De kinderen hebben veel speelruimte in de opvangkamer en in de tuin.
Leeftijdscategorie:
Ik bied opvang aan kinderen van 0 – 4 jaar.
Ik pas op maximaal 5 kinderen.
De openingstijden:
Gemiddeld werk ik tussen 7:30 en 17:30 met uitloop van 18.00 (flexibele tijden mogelijk).
Tussen 7:30 - 8:00 is er inloop en kan uw kind mee ontbijten (0,5 uur per dag extra voor voeding) Graag even laten weten als u hiervan gebruik wilt maken. Als uw kind na 8:00 komt graag even thuis een broodje eten voor het kind bij de opvang komt.
Komt u het kind brengen graag jas en schoenen uit i.v.m. rondkruipen kinderen en de kinderen mogen slofjes mee om aan te trekken tijdens de opvang.
Mocht het voorkomen dat u het niet red om op tijd te komen door files of andere vertraging laat dit dan even tijdig weten. Dan is het in de meeste gevallen geen probleem.
Wennen:
Dit is bij elk kind anders. Elk kind heeft een andere behoefte bij wennen aan een nieuw persoon en nieuwe omgeving. Ik doe dit in overleg met de ouders. Zij kennen hun kind al langer en weten wat goed is voor hun eigen kind.
Communicatie en samenwerking met de ouders:
Een goede communicatie tussen de vraagouder en gastouder is belangrijk. Voor iedereen is dan duidelijk wat de afspraken zijn. Dit kan op de volgende manieren: Mondeling (wegbrengen en ophaal momenten), WhatsApp en e-mail ook via schriftje is mogelijk wel graag zelf een schriftje meegeven aan het kind.
Het is fijn als er even de tijd wordt genomen bij het ophalen en wegbrengen om te overleggen. Zo kan ik kort vertellen hoe het is gegaan. Ook zijn er dan mogelijkheden om vragen of onduidelijkheden te bespreken.
Voor roosters en afspraken bericht mij via mail of WhatsApp. Dit om evt. wachtrijen tijdens halen en brengen te voorkomen. Verder ben ik telefonisch altijd bereikbaar.
Een keer per jaar hebben we een evaluatie tussen mij als gastouder, u als vraagouder en het Gastouderbureau waar u bij aangesloten zit. De werkwijze van deze evaluaties verschillen per Gastouderbureau.
Social Media:
Foto’s die ik maak tijdens de opvang deel ik met de ouders van de kinderen die erop staan via WhatsApp. Daarnaast heb ik een eigen website, Facebook en Instagram account van De Pareltjes Opvang. Als ik foto’s plaats zorg ik dat kinderen niet volledig in beeld zijn of afgeschermd zijn vanwege privacy. In overleg met ouders plaats ik soms foto's on afgeschermd.
Wat neemt u mee?
Als uw kind naar de opvang komt is het handig om een paar dingen mee te nemen. Namelijk:
- Luiers (Deze heb ik evt. reserve mocht er net te weinig zijn of beter uitkomen).
- Extra kleding (Deze heb ik ook evt. op de opvang met een symbool waarop ouders kunnen zien dat het van opvang is. Gelieve wel deze weer schoon in te leveren bij de opvang na gebruik).
- Babyvoeding (flesjes niet nodig, bij gebruik van speciale speen wel).
- Slofjes voor tijdens de opvang het liefst anti slip vanwege gladde vloeren. (Zijn ook reserve slofjes aanwezig)
Optioneel:
- Eigen speeltje/knuffel of speen (Moet gezamenlijk meegespeeld worden of wordt in de
tas gedaan).
- Slaap/troost knuffel.
- Medicijnen (Mogen alleen gegeven worden na het invullen van een toestemmingsformulier).
-Kinderwagen mag maar ik heb ook een buggy en een bolderkar.
Spelen en Speelgoed:
Ik vind zelfstandig spelen erg belangrijk. Kinderen leren het beste in hun spel. Tijdens het spelen leer je sociale vaardigheden en leer je in een veilige omgeving hoe het leven werkt. Dit is voornamelijk rollenspel, maar ook in ander fantasiespel kunnen ze veel leren. Soms vinden kinderen het lastig om te beginnen met spelen. Hierbij probeer ik ze te helpen door te kijken naar welk speelgoed ze leuk vinden en hoe je het op allerlei manieren kan gebruiken. Door een poosje met ze te zitten en te spelen komen ze meer op gang en kunnen ze zelf of samen verder.
Ik heb een groot aanbod aan speelgoed en deze is nog steeds aan het uitbreiden. Verder ben ik dol op spelletjes en creatief zijn. Ik vind het altijd een mooi momentje om even speciaal de tijd te nemen voor een kind.
Buiten Spelen:
Wij hebben een ruime achtertuin met wat speeltoestellen. En een leuke moestuin. Vlakbij ons huis ligt een kleine speeltuin en we zullen regelmatig lekker een wandeling doen. In de schuur hebben we wat klein buitenspeelgoed, loopfietsje, glijbaan, schommel en een zandbak.
In de lente en zomer spelen we regelmatig buiten. In de herfst en de winter is dit vaak wat minder en wat korter doordat de kinderen het sneller koud krijgen. Vaak spelen we rond 3 uur buiten. Of met de kleine kinderen rond 11 uur. Als het niet regent mogen de kinderen eigenlijk altijd buiten spelen. Als de kleine kinderen buiten spelen ben ik altijd in de buurt.
Eten en Drinken:
Voeding is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Mijn visie op eten is dat het lichaam van het kind zelf veel aangeeft. Peuters hebben vaak moeite met eten. Dit is heel normaal. Hun lichaam heeft minder voeding nodig. Als een kind honger krijgt zal het gaan eten. Ik vind het belangrijk dat ze voldoende groente en fruit eten en drinken. Hier ben ik wat strenger in. Bij het fruit eten en in de middag drinken wij water/melk en limonade. Bij het brood eten drinken wij een melkproduct. Als een kind tussendoor dorst heeft dan krijgt hij/zij water. Eten en drinken doen we aan tafel. Als het eten en drinken op is maken we de handen en de mond schoon en kunnen ze weer gaan spelen. Eten doen wij op vaste tijden. Zie dagplanning.
Snoepen mag best, maar niet voor 12 uur 's morgens en na 16 uur 's middags.
In de middag met een drink moment zullen we een koekjes of snoepjes moment inplannen. De rest van de dag mogen ze kiezen uit fruit, cracker, rijstenwafel, of een babysnack.
Voor alle kosten van het eten en drinken word per dag een half uurtje extra gerekend per kind. LET OP: Heeft uw kind een allergie geef dit dan aan en geef eigen voeding mee die het kind wel Mag hebben. Dit geld alleen voor kinderen met een allergie. Wilt u een warme maaltijd voor in de avond voor uw kind dit kan. Kind jonger dan 2 dan graag een maaltijd potje meegeven tenzij het al mee eet met gewone maaltijden. Kinderen ouder dan 2 kunnen met ons een hapje mee eten.
Borstvoeding kan gekoeld of ingevroren meegenomen worden. Ook is het mogelijk om hier evt wat in de vriezer te leggen.
Flesvoeding dient in poedervorm meegenomen te worden gelieve inclusief naam van kind, en word hier na bereiding gelijk gegeven.
Eigen fles is niet perse nodig deze heb ik ook hier. Wilt u liever wel een eigen fles meegeven dan kan dit. Gelieve wel eigen naam van het kind erop te zetten.
Slapen:
Slapen is belangrijk voor kinderen. Ik volg het slaappatroon van thuis.
Slapen gebeurt in een duo stapelbedje of apart bedje. Voor buikslapen en slapen in de box is een toestemmingsformulier nodig.
Elk kind krijgt zijn eigen slaapzak/lakentje (In overleg met ouders wat voor het kind het fijnste slaapt) evt slaapzak van thuis is ook prima als kind daarin beter slaapt maar deze heb ik ook op de opvang. Deze worden regelmatig gewassen. Bij kleine baby’s kijk ik regelmatig of ze nog slapen en hoe het gaat.
Tussen de leeftijd van 2,5 en 4 heeft een kind geen slaapje meer overdag. Als dit het wel zo is overleg ik eerst met de ouders over stoppen/afbouwen. Mocht een kind geen slaapje meer hebben maar toch moe zijn bied ik de mogelijkheid om even in de middag op de bank een tv aan te zetten vaak rusten ze dan toch even voor korte tijd of vallen ze uiteindelijk toch even weg. Dit doe ik alleen als ik merk dat een kind het toch echt nodig heeft.
Creativiteit en Fantasie:
Ik heb bewust gekozen om niet met een programma of thema’s te werken met de kinderen. Kinderen leren op deze manier om zelf te spelen en te kiezen waarmee ze willen spelen. Na een lange dag school is het voor de bso kinderen ook fijn om geen georganiseerde activiteit hoeven te doen. Ik kijk ook naar elk kind persoonlijk waar behoefte aan is. Af en toe een creatieve activiteit zal misschien voorkomen.
Ik heb onder andere de volgende spullen waarmee zij hun creativiteit kwijt kunnen:
Kleurpotloden
Verf
Klei
Papier in verschillende kleuren en maten
Ik heb veel speelgoed dat gebruikt kan worden. Ik heb onder andere Duplo, Playmobile, Lego, poppen en een keukentje.
Vaak komen de kinderen zelf ook met ideeën.
Veiligheid:
Elk jaar wordt er een controle uitgevoerd vanuit de Gastouderbureaus over de veiligheid van de opvang locatie en algemene opvang. Hier wordt een verslag van gemaakt en deze kunnen ouders inzien in het ouderportaal van het gastouderbureau.
Hier een aantal voorbeelden van maatregelen/regels die ik op de opvang locatie heb:
- Schoonmaakspullen uit handbereik van kinderen.
- Sloten op de kastjes.
- Tijdens het koken mogen kinderen niet in de keuken.
- Rennen is voor buiten, niet voor in huis.
Verzorging en Hygiëne:
Luiers verschonen doe ik op de commode. Ik heb alle benodigdheden daar binnen handbereik. Ik zorg dat ik altijd contact heb met het kind en deze nooit alleen laat bij de commode.
Als het kind toe is aan plassen op de pot of wc kan ik hierbij helpen. Dit is in overleg met de ouders. Vaak gebruik ik hier een beloningssysteem voor met stickers. Ik vind het belangrijk dat kinderen al jong goed leren handen wassen nadat ze op de wc zijn geweest. Als een kind zelfstandig naar de wc kan, mag dit. Ik vraag wel of de handen zijn gewassen. De kinderen wassen voor het eten ook altijd hun handen.
Graag de schoenen en jassen in de gang uit doen omdat er ook baby's op de grond spelen en kruipen.
Ziek worden en zijn:
Als een kind ziek is en je wilt het thuis laten is dit mogelijk. Laat dit zo snel mogelijk weten. zodat er rekening kan worden gehouden met aantal opvang kinderen. Ik reken de eerste 2 zieke dagen door. Als het kind langer ziek is reken ik de kosten niet door . Zodra het beter gaat krijg ik een berichtje van de ouders.
Ook bij afspraken met een dokter wil ik dit graag 48 uur van te voren weten.
Gelieve een kind met buikgriep of koorts thuis te houden i.v.m. het kunnen aansteken van andere kindjes.
Als een kind tijdens de opvang ziek wordt zorg ik dat ik contact heb met de ouder. Door een appje te sturen of even te bellen. In overleg kijken we of het kind wordt opgehaald of kan blijven.
Als ik als gastouder ziek wordt kan er geen opvang plaats vinden. Dit is natuurlijk een vervelende situatie. Ik probeer dit zo vroeg van tevoren aan te geven dit is met ziekte soms wat moeilijk. Je kan contact opnemen met het gastouderbureau om te kijken naar vervangende opvang.
Medicijnen
Het kan voorkomen dat er bij mij een kind komt dat medicijnen moet toegediend worden. Medicijnen geven is nooit zonder risico. Ik laat bij voorkeur het toedienen aan jullie als ouders/verzorgers. Aan jullie ouders vraag ik dit om zoveel mogelijk zelf te doen.
Indien dat niet lukt kan ik in overleg medicijnen toedienen. Wel moet hier een formulier voor worden ingevuld om de veiligheid te waarborgen.
Calamiteiten:
Bij calamiteiten kan ik mijn achterwacht oproepen. Ik heb 2 achterwachten (Daniel Idema mijn man en mijn schoonmoeder Aly Idema) Die kunnen in ieder geval binnen 10 minuten bij mij zijn om te ondersteunen.
Bij acute situaties kan ik besluiten een huisarts in te schakelen of naar een EHBO post van het ziekenhuis te gaan. Zo nodig zonder vooraf overleg met jullie als ouders te hebben. Ik neem dan zo gauw mogelijk contact met jullie op, zodat jullie eventueel daar heen kunnen komen. Ook de tandarts kan gevraagd worden om hulp te verlenen. Is de tandarts niet bereikbaar dan kan ik besluiten om een beroep te doen op mijn eigen tandarts.
Vakantie:
Graag tijdig afmelden in verband met vakanties. Liefst 1 maand van te voren. Vakantie van een kind reken ik door aan uren. Dit i.v.m. met een plekje vrij houden van het kind op een vakantiedag. Vakanties en vrije dagen (zoals erkende feestdagen) van mijzelf probeer ik ook zo snel mogelijk door te geven. Deze betaal ik niet door. Onverwachtse extra afwezigheid (ziekte/overlijden) geef ik zo snel mogelijk door. Vrije dagen minimaal een week van te voren door geven.
Vervoer:
De kinderen worden vervoerd in de bolderkar of fiets met kinderzitjes of ze mogen op eigen fiets meefietsen. Op de gewone fiets kunnen 2 kinderen op vervoerd worden. Achterop kan een kindje en voorop evt ook. Ook heb ik een buggy. De rest zal dan mee lopen aan de hand.
Tarieven:
Dagopvang: 7.00 per kind per uur
Flexibelopvang:7.00 per kind per uur.
Als mijn opvang open is, maar u kiest om welke reden dan ook, om uw kind thuis te houden, worden de uren wel gewoon geschreven die op het contract vermeld staan. Dit om mijzelf een stukje vastheid te geven.
Het uurtarief is:
–Exclusief 1 a 2 broodmaaltijd, tussendoortjes, een stuk fruit en drinken. Hier reken ik een half uurtje extra voor per dag.
–Exclusief babyvoeding, luiers, avondmaaltijd, dieetvoeding enz.
Warme maaltijd: kan hier mee worden gegeten. Wel even laten weten van te voren.
Vanaf augustus 2023 gelieve geen eigen eten mee i.v.m. gelijkheid van alle kindjes behalve met diëten en allergieën. Graag wel voor de allerkleinsten babyvoeding luiers en evt. maaltijd potjes.
Betalingsverplichting:
Indien u uw betalingsverplichting niet nakomt, dat wil zeggen een betalingsachterstand heeft van 1 maand, zal de opvang per direct worden gestopt door mij.
Wanneer u de betaling niet voldoet binnen de vastgestelde termijnen, ben ik genoodzaakt om een incassobureau in te schakelen, waarvan de gemaakte incassokosten voor de rekening van de vraagouder zijn, ook als er eventuele kosten komen als we ervoor naar de rechtbank moeten.
Opzegtermijn:
Opzegtermijn is een maand wederzijds. Dan worden de contracturen berekend of de kinderen nu wel/niet aanwezig zijn geweest.